Marketçilik konusunda ülkemizde öncü hizmetlerden birisini üstlenmiş olan şüphesiz ki Migros olarak bilinir. 50 seneyi aşkın bir süredir hizmet vermekte olan Migros mağazaları, hem market sayısı hem de müşteri artışı ile sektöründe bir numara olarak yer almaktadır. 2017 senesi içerisinde Kipa marketlerini de satın aldıktan sonra, markanın kendine ait işlem hacmi ve sermayesi de oldukça büyük rakamlara ulaşmıştır. Bu başarıya ulaşılmasında Migros çalışma şartları da oldukça etkili olmuştur. Çalışma şartlarını merak eden bireylerin bir kısmı, Migros bünyesinde çalışmayı planlamaktadır.
Migros, işçi alımı konusunda, tüm süreci tamamiyle yasaların belirttiği şekilde yerine getirmektedir. Günlük çalışma saati, molalar ile birlikte toplam 8,5 saat olarak belirlenmiştir. Hafta içerisinde bir gün izin yapılabilmekle birlikte, bir çalışma yılının doldurulması halinde toplam 14+2 gün olarak yıllık izin hakkı doğmaktadır. Belirli zamanlar için Migros, çalışanlarından fazla çalışmasını da isteyebilir, bu şekilde fazladan çalışanlar için denkleştirme sağlanabilir ya da maaş üzerinden ek bir ödeme yapılabilir. Ek mesai ücreti ihmal edilmez. Tüm Migros personelleri, bir hafta sonra değişecek şekilde vardiyalarda çalışırlar. Vardiya çizelgesi ilgili personel tarafından hazırlanır ve mutlaka yöneticilerin de kontrolünden geçirilir.
2018 Migros Maaşları
En farklı maaş sistemine sahip olan gıda perakende marketi Migros olarak bilinir. 2017 senesinde gerçekleştirilmiş olan Toplu İş Sözleşmesi’ne göre;
1-5 sene arası çalışanlar için %8,
5-10 sene arası çalışanlar için ,
10-20 sene arası çalışanlar için ise zam yapılmıştır. Bununla birlikte maaşı asgari ücret altında kalanlar da, 2018 asgari ücretlere göre bir düzenleme ile güncellendi.
Migros marketlerinde, reyon personelleri, kasiyerler, temizlikçiler ve benzer iş alanlarında çalışanların tümü asgari ücretin yaklaşık ]aha fazlasını almaktadır. Şarküteri, kasap ve manav bölümünde çalışanlar ise maaş olarak asgari ücretin daha fazlasını almaktadır. Tezgahtarlar da zaman içerisinde maaş ve kıdem açısından yükselebilmektedir.
Maaş ödeme sistemi de Migros mağazaları için farklıdır. Her ayın 4’ü geldiğinde hem Yol Parası hem de Maaş yatarken, her ayın 11’inde ise Avanslar yatmaktadır. Ücretlerin yatırılması için çalışanlardan Garanti Bankası hesabı istenir.
Migros Sendikal Haklar
4 ayda bir tüm çalışanlar farklı ücretlerde primler almaktadır. 2014 senesinden sonra prim sayısı 2’den 3’e yükselmiştir. Aynı zamanda yol parası, gıda çeki, deterjan desteği, yıllık izin harçlığı ve eğitim masraf yardımı altında da çalışanlarına haklar tanımaktadır. Prim sistemi ile çalışan Migros marketleri sayesinde, maaşın hemen hemen çeyreği kadar prim alınabilmektedir. Genel haliyle Migros çalışma şartları için maaş, prim ve sendikal hakların beraberliğinden bahsetmek mümkündür. Büyük Migros marketlerinde yemekhaneler mevcuttur. Küçük marketlerde ise çalışanlara ayrı olarak yemek fişi verilir. Uzak yerlerde yer alan Migros marketleri için de servis hizmetleri sağlanır.